Euró Árfolyam


A Nagy-Britannia és Európai Unió közötti feszültség tovább növekszik a Brexitet követő tárgyalásoknak köszönhetően, ami igen kedvezőtlen hatással van az angol font euró árfolyammal szembeni teljesítményére.


A fokozott feszültség annak köszönhető, hogy a két félnek még mindig nem sikerült megegyeznie az Észak-Írországot illető kérdésben. Míg Nagy-Britannia már az előző évben kivált az Európai Unióból, a megegyezések tárgyát képező Észak-Írország és Írország közötti határ ellenőrzését az utóbbi időben lazábban kezelik az angolok, mint ahogy azt az EU elvárná.

További gyengülést ígér a font árfolyamnak az a veszély, hogy Nagy-Britannia egyoldalúan felfüggeszteni készül az Észak-Ír Protokollt, mely nem fog válasz nélkül maradni az Unió oldaláról sem.

A Nagy-Britannia részét képező Észak-Írország, és az uniós tagállam, Írország az ellentét fényében felvetették a készenléti terv lehetőségét a két ország között, elkerülve, hogy az elmérgesedett helyzet zavart okozzon a kereskedelemben.

A font nem csak az euróval, hanem a dollárral szemben is gyengült, elérve majdnem egy öthetes mélypontot, miután a Bank of England meglepő módon változatlanul, 0,1%-on hagyta a kamatlábat.