Euró Árfolyam

Újabb bukkanó az euró árfolyamában


Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók válaszául érkezett az a döntés, mely szerint az oroszok az Európai Unióba exportált földgázért cserébe nem fogadnak el más fizetőeszközt, csak az orosz rubelt. Az orosz gáztól való jelentős függőségét csökkenteni törekvő Európának komoly problémát jelenthet ez a módosítás, ugyanis a világpiacon nem áll rendelkezésre ezekhez a tranzakciókhoz elegendő orosz rubel, így a zökkenőmentes kereskedelem biztosítása érdekében az orosz központi bankhoz kényszerülnének fordulni.

Az euró árfolyam stabilitását aknázta ezzel alá az orosz elnök, meggyengítve ezzel törekvését, hogy az euró megszerezze a globális devizatartalék státuszát. Ezt megelőzően ugyanis volt remény arra, hogy versenyképesnek bizonyuljon a jelenleg ezzel a címmel büszkélkedő amerikai dollárral szemben.

Nem segít az euró árfolyam helyzetén a szélesedő kereskedelmi deficit sem, ahogyan a belassuló gazdaság, és az Eurózóna magas adóssága is kiszolgáltatott helyzetbe kényszerítik a valutát.

Többek között az adósságnak köszönhető az is, hogy az Európai Központi Banknak nem kis erőfeszítésébe fog majd kerülni, hogy megvédje az euró árfolyamát.