Euró Árfolyam

20 éves az Euró

euró árfolyam


Az Európai Központi Banknak volt mit ünnepelnie az Újév első napján, hiszen éppen 20 évvel azelőtt került nyomtatásra az első Euró bankjegy. A második évtizedes mérföldkő jegyében az Európai Unió színeiben, kék és sárga megvilágításban úszott a Németországban található frankfurti központ felhőkarcolója.

A 2002. január elsején nyomtatott euró bankjegyeket akkor még csak tizenkét országban fogadták el, ami logisztikai szempontból nem kis vállalkozásnak bizonyult akkor, annak ellenére, hogy már három évvel előtte jelen volt az euró, mint elektronikus fizetési eszköz, és elszámolási valuta.

Mára már az Eurózóna a 27 tagállamból 19-et foglal magába. Eurót használ ugyanis Ausztria, Belgium, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia, valamint Szlovénia is. Emellett azonban számos más ország is úgy döntött, hogy pénzneme az euró árfolyam mozgását kövesse, így rögzítette hozzá nemzeti valutáját.

Az átmenet meglehetősen simulékonyan ment a briliáns szervezésnek köszönhetően. Az ATM gépek már eurót adtak, és a boltban visszajáróként is eurót lehetett kapni, így a nemzeti valuták folyamatosan kikoptak a közhasználatból. Bár sokan várták a buktatót, valamit, amire senki sem gondolt, és nehézségeket okozhat, az azonban a várakozásoknak hátat fordítva nem érkezett meg, így az euró töretlenül folytathatta hódító útját.

Az Európai Központi Bank az évforduló alkalmával külön kihangsúlyozta, mennyire fontos a még szorosabb együttműködés a tagállamok között, melyet a világot sújtó pandémia is tovább sürget.

További újítás várható a bankjegyek kinézetét illetően is, mely előreláthatólag 2024-ben lát majd napvilágot.