Euró Árfolyam

Az ukrajnai konfliktus hatása az euróra
Kezd magához térni a font a február 3-ai bukása után az euróval szemben, azonban ez nem feltétlenül a szigetország helyes monetáris politikájának köszönhető. Nagyot sújt ugyanis az euró árfolyamán az Ukrajna övezte konfliktus, és annak beláthatatlan következményei. Az Ukrajna északi határán történő reggeli zavargások ébresztették fel a befektetők félelmét az orosz inváziót előrejelezve.

Még úgy is tapasztalható volt a font felülkerekedése, hogy a brit vállalatok nagyrésze negatív következményekre számít az Unió elhagyása miatt.

A szikrát egy olyan hír adta egy orosz független hírügynökségtől, mely szerint az orosz csatlakozást szorgalmazó lázadókat nehézfegyverzettel támadta az ukrán állam, megszegve ezzel a tűzszüneti megállapodást.

Az ukrán állam tagadja, sőt, állítása szerint a támadás a másik irányból indult, és ennek ellenére sem viszonozták a tüzet az ukrán egységek.

Az euró árfolyam gyengülését okozza a pattanásig feszült helyzet, hiszen egy orosz invázió jelentős hatást tenne Európa gazdaságára, tekintve hogy tovább emelkedhetnének az energiaárak, tovább feszítve ezzel az inflációt.

A font erősödésének csupán az szabhat gátat, hogy negatív érzést váltanak ki az üzletkötőkből az uniós egyezkedések, brit exportőrök egyenesen ómennek tartják az EU-UK Kereskedelmi és Együttműködési Egyezményét.