Euró Árfolyam


Bulgária továbbra is tartja a menetrendet, miszerint 2024. január elsejétől az euró lesz a hivatalos pénznem országában.

Bulgária, mint az Európai Unió egyik legszegényebb országa, Horvátországgal egyszerre, tavaly júliusban teljesítette a szigorú feltételeit annak, hogy bevezethesse az eurót nemzeti valutájaként. Ezzel már csak öten maradtak azok az országok, akiknek kötelező lesz csatlakozniuk az euró zónához, de a feltételek miatt ez még váratni látszik magára.

A csatlakozás egyik legnagyobb problémája az szokott lenni, hogy a gazdasági sokkokat az ország már nem tudja korrigálni az árfolyam lebegtetésével, hogy enyhítse annak hatását, azonban Bulgária már jó ideje az euró árfolyamához rögzítette a bolgár leva árfolyamát, így ez nem generál majd nehézséget a váltás folyamatát követően sem.

Bulgária központi bankja és pénzügyminisztere azt nyilatkozták, hogy átmeneti időszak nélkül tervezik bevezetni a valutát, a bejelentés időpontjában már hivatalos fizetőeszközként tartják majd számon az eurót.

Bulgária sikeresen teljesítette a bevezetéshez kapcsolódó kritériumokat, és az infláció okozta nyomás ellenére, melyet a gazdagabb eurózónához tartozó országok okoznak, továbbra is azt várja, hogy ez a konverzió idején is maradni fog.

Meglepő módon bár gazdasága nem mondható erősnek, Bulgária az egyik legkevésbé eladósodott ország az Európai Unióban. Az államadósság mértéke még annak ellenére is 3%-a a nemzeti összterméknek, hogy megnövekedett kiadása a koronavírus okozta munkanélküliség és üzleti tevékenységek kihívásának enyhítése céljából.