Euró Árfolyam

Emelkedik a Font-Euró árfolyam, a dollár erősödésére reagálva


Az USD erősödése gyengülésre késztette az euró árfolyam ingadozását is, mely az angol font- euró árfolyamban is lecsapódott, középárfolyama egészen 1.17607-ig kúszott.

Az árfolyam ingadozások mögött gyakran megbújnak a koronavírus országokat sújtó következményei, mely jelenleg az omikron variánsnak tudható be.

Az omikron variáns jóval szívósabbnak tűnik a delta variánsnál, ugyanis nem csak gyorsabban terjed, de az oltás hatékonysága is gyengébbnek tűnik vele szemben. Bár az adatok még kezdetlegesek, Nagy-Britannia bejelentette, hogy riasztási szintjét 4-es szintűre emeli. Szintén az angol fontra gyakorol még mindig nyomást a Brexitet követő gazdasági helyzet is.

Európára is rájár a rúd, kedvezőtlenül hatott az amerikai dollár erősödése, mely az ottani monetáris intézkedéseknek köszönhető. Az euróra nagy hatással van a már említett omikron variáns elterjedése, valamint a gázhiány súlyosbodása is, mely gazdaságilag megrendíti az Uniót.

Újabb elmozdulást az angol foglalkoztatási adatok hoztak, ugyanis növekedett az angol munkanélküliségi ráta, többen veszítették el állásunkat, mint szereztek új munkaviszonyt. Ezzel szemben az Eurózóna javuló ipari termelése is emelkedett az elmúlt hónapban, így ez is az euró irányába dönti a mérleget. Jelenleg 1.17174-nél tart a font euró középárfolyama.