Euró Árfolyam

Erőlködik az euró a dollárral szemben

euró árfolyam

Az euró árfolyam gyengült az amerikai dollárhoz képest, 19 hónap alatt most hétvégén sikerült a legmélyebbre ásnia a gödröt, miután kedvezőtlen adatokkal publikálták a német GDP-t.

Ezzel élesen szembeállítható az Egyesült Államok statisztikája, mely így hozzájárult ahhoz, hogy az EUR/USD árfolyama 1.11-re essen vissza.

Az euró gyengülésére nagy hatással volt a német GDP negyedik negyedévének 0.7%-os zuhanása, mely még így is alul múlta a korábban becsült 0.3%-os esést. Ez nagyban az Omikron elszabadulásának köszönhető, mely így nagy csapást mért a német gazdaságra is, szigorúbb COVID intézkedéseknek és az ellátási lánc hiányának köszönhetően.

német euró

Habár a teljes évi GDP növekedés 2.8% volt, mely így is felülmúlta a 2.7%-os előrejelzést, a német gazdaság még így is egy összességében 1.5%-os szűkülésen esett át a járvány kezdete óta.

A mérleg másik oldalán kedvező adatokkal szolgálhat az Egyesült Államok, hiszen a FED becslései erősen támogatják a dollárt, mely így kedvező hatással van a befektetésekre is.

Szintén a befektetéseket tüzeli az orosz-ukrán konfliktus is, mely nagyobb kereslettel támogatja az amerikai valutát.

Az Egyesült Államok GDP-jét illetően is pozitív reakciót váltott ki az 5.5%-os növekedés becslését közel másfél százalékkal, 1.4%-kal meghaladó növekedés, mely az Államok negyedik negyedévét jellemezte.

Egyértelmű bizonyítéka ez annak, hogy a FED hatékonyan fel tud lépni az inflációval szemben, még ha ez komolyabb monetáris megszorításokkal is jár.