Euró Árfolyam

Euró és forint árfolyam fontossága - rövid összegzés


A világ teljesen felbolydult, és egy ilyen gazdaságilag és pénzügyileg is extrán bizonytalan helyzetben az árfolyamok változását hatalmas érdeklődés kiséri nap mint nap. Ezért kering olyan sok hír az euró árfolyam aktuális helyzetéről, hogy éppen gyengül vagy erősödik a többi pénznemhez képest. Minket leginkább a forint-, és euró árfolyam, ami lassan egy fél éve, hogy komoly ingadozások között van.

Mi a forint és az euró árfolyam?

Az árfolyam az az arány, amin az egyik fizetőeszközt egy másikra lehet átváltani: az egyszerűség kedvéért az euró árfolyam tekintetében 2022. 09. 06-án 1 euró 403,83 Ft-ra cserélhető. Ez az átváltási arány folyamatosan változik a globális devizapiacon, az euró árfolyam viszont az egyik leggyakrabban forgó devizanem, ami a leginkább hatással van a mi jólétünkre is, természetesen a forint mellett.

Az árfolyamra a globális devizapiacon a kereslet és a kínálat is nyomást gyakorol!Hogy mit jelent ez? Azt, hogy nemzetközileg is kiterjedt ügyletekben az eur árfolyam vagy más árfolyam mértéke még inkább meghatározó, mivel az értékesítésre szánt termék vagy szolgáltatás egy külföldi fizetőeszközben kell meghatározni a feleknek. Ilyenkor az aktuális euró árfolyam, különösen, ha nagy kaliberű termékről/szolgáltatásról van szó jelentősen befolyásolja a végösszeget, az eladók bevételét.

Nem vállalkozóként/üzletemberként is figyelj rá, hogyha egy külföldi webshopól szeretnél rendelni, de az adott termék ára euróban van megadva, ahhoz, hogy forintban ki tud fizetni, először át kell váltanod a vételárat a magyar fizetőeszközre. És amint az elején is említettük egy ilyen gyorsan változó gazdasági helyzetben érdemes az eur árfolyam változásait nyomon követni.

Szeretnél gyors és aktuális infót kapni az árfolyamok helyzetéről? Miközben az elmúlt hetekben már jóval 410 forint felett is járt az euró árfolyam a válasz biztosan igen, hiszen az euró árfolyam valamilyen szinten minden ember életére hatással van. Mindez érthető a jelenlegi gazdasági környezet képlékenysége miatt, vagy ha a forint-, eur árfolyam drasztikus változásaira gondolunk, vételi vagy eladási szinten.