Euró Árfolyam

$1.21-re tornázta magát az euró árfolyam, azután, hogy publikálták a legfrissebb adatokat az Eurózóna áprilisi ipari termelését illetően, mely a korábbi becsléseket felülmúlva 0,8%-kal emelkedett az előző hónaphoz képest, megerősítve ezzel a bizalmat Európa gazdasági helyreállásában.

A későbbiekben is további erősödésre számíthatunk, ahogy a beoltottak száma folyamatos növekedést mutat, és a korlátozásokon is egyre több ország enyhít.

Kedvezőtlenül hat az amerikai valutára, hogy egyre nő a feszültség a világgazdaságban legnagyobb vetélytársának számító Kínával szemben, melyen a G7 csúcstalálkozó is tovább rontott. Mindemellett nyilvánosságra hozták a legutóbbi előrejelzéseket a fogyasztói inflációval kapcsolatban, mely szintén 3,4%-os növekedést mutatott. Bár a dollár árfolyamára határozottan rányomta bélyegét, nem vet fel kérdést az amerikai gazdaságot illetően, a befektetők várják a Federal Reserve kamatdöntését, mielőtt újabb lépésre szánnák el magukat.

Az ING elemzői úgy nyilatkoztak, hogy a Fed várhatóan nem változtat majd jelenlegi politikáján. Kérdés marad azonban, hogy számításba veszi-e annak lehetőségét, hogy a z infláció lehet mégsem annyira átmeneti lesz, mint azt korábban gondolták.

A dollár árfolyamát várhatóan az ezt övező spekulációk mozgatják majd, míg az euró árfolyamot a német infláció mozdíthatja majd el. Amennyiben a jövőben tovább erősödik az európai gazdaság, az EUR/USD árfolyam további emelkedésére számíthatunk.