Euró ÁrfolyamKorábbi cikkünkben már szó volt arról, hogy nem csak Horvátország, de már Bulgária is jó úton halad afelé, hogy 2024-től már hivatalos fizetőeszközként tekinthessenek az euróra, ezzel csatlakozva az eurózónához. Bár Magyarország vezetése eddig ügyesen elkerülte az euró bevezetését, az Eurobarométer egy friss felmérése alapján megmutatta, hogy a magyarok egyre nagyobb százaléka hajlandó lenne megindulni ebben az irányban. A tavalyi évben adott válaszok alapján 66% támogatta volna, míg 31% ellenezte volna a bevezetést. Ez az utóbbi felmérés alapján tovább mozdult az euró javára, hiszen a magyarok már 69%-a mondja azt, hogy csatlakozni szeretne az eurózónához, míg mindössze 26%-a ódzkodik ettől.

A piacon az euró árfolyammal szemben is tovább gyengülő forint azonban egyre nagyobb vitát generál a témában, az euró vételára elérte a 358 Ft-ot, könnyedén átlépve a tegnap 357 Ft-nál záró értéket. Ami még tanulságos, hogy Románia után, ahol a támogatók aránya 75% volt, Magyarország a második, ahol a népesség nagy százaléka vágyna az eurózóna kecsegtette előnyökkel.

Természetesen az euró bevezetése egy hosszú folyamat, mely során szigorú feltételrendszernek kell megfelelnie minden tagállamnak, és még utána sem számíthat mindenki feltétlenül zökkenőmentes átváltásra, de kérdés, hogy mennyi ideig húzhatja ezt Magyarország, hiszen az Európai Unió tagállamaként előbb vagy utóbb elkerülhetetlen lesz ennek meglépése.